LID Moldova lansează proiectul i-voting a European solution for citizens living abroad?

Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare (LID Moldova), cu suportul Forumului Liberal European (ELF), Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (FNF), în parteneriat cu Institutul Liberal pentru Analize Politice (LIPA, Bulgaria) și E-CIVIS (România), lansează proiectul ” i-voting a European solution for citizens living abroad?”, care va consta într-o serie de evenimente online și offline, publice și închise, destinate discuțiilor și evaluării posibilității de implementare a votării prin internet ca soluție de asigurare a participării în alegeri a diasporei.  

În prezent LID Moldova a deschis posibilitatea de aplicare la 3 mese rotunde online, ce vor fi desfășurate prin intermediul platformei ZOOM, pe subiectul votului prin internet și a participării la vot a cetățenilor din diasporă. Mesele rotunde vor avea loc conform următorului calendar: 

  • 18 iunie, ora 10:00-12:00 – masă rotundă destinată diasporei (România și Republica Moldova), cu subiectul participării în alegeri a diasporei și posibilitatea de implementare a votului prin internet. Înregistrarea la acest eveniment poate fi făcută prin completarea acestui formular online.  
  • 2 iulie, ora 10:00-12:00 – masă rotundă pe subiectul votului prin internet în Republica Moldova, destinat instituțiilor relevante,  experților și profesioniștilor interesați de subiect. Persoanele interesate din Republica Moldova se pot înregistra la acest eveniment prin completarea chestionarului de pe acest link
  • 9 iulie, ora 10:00-12:00 – masă rotundă pe subiectul votului prin internet în România, destinat instituțiilor relevante, experților și profesioniștilor interesați de subiect. Profesioniștii din România interesați de subiectul votului prin internet se pot înregistra urmând acest link și completând chestionarul.   

Mesele rotunde online propuse au drept scop să ofere o platformă de discuție pentru specialiștii interesați de subiectul votului prin internet. Participanții vor putea dezbate și analiza oportunitățile și posibilitățile de a implementa soluții de vot electronic în România și Republica Moldova. 

În cadrul discuțiilor cu participarea specialiștilor în domeniu din Republica Moldova și România, vor fi prezentate și dezbătute sistemele i-voting și vot electronic, funcționalitatea acestora în alte țări, avantajele și dezavantajele implementării diferitor sisteme electronice de vot. La baza discuțiilor vor sta rezultatele preliminare a cercetării privind potențialul de implementare a votului prin internet în Republica Moldova și în România. Vorbitorii și participanții vor încerca să analizeze potențialul actual de implementare a votului prin internet, statutul juridic actual al voturilor electronice și al modificărilor de perspectivă, deficiențele în organizarea alegerilor în România și Republica Moldova, cu accent pe oportunitățile pierdute din cauza lipsei sistemelor electronice de vot, evaluarea riscurilor implementării acestui tip de soluție, fezabilitatea punerii în aplicare a unui sistem de vot prin internet pe modelul estonian. 

Evenimentele vor fi organizate în limba română, iar la fiecare dintre ele vor participa un număr aproximativ de 25 persoane. Doritorii de a participa la dezbatere sunt rugați să se înregistreze pentru fiecare eveniment în mod individual conform instrucțiunilor de mai sus. 

Data limită de aplicare este 14 Iunie 2020.  Agendele detaliate ale celor 3 evenimente și detaliile de conectare la evenimentul online, vor fi expediate participanților selectați cu 3 zile înaintea fiecărui seminar.

Pentru orice detalii referitoare la proiect, rugăm respectuos să ne contactați la adresa de e-mail: info.lidmoldova@gmail.com.