Cetățenii ucraineni se pot înregistra ONLINE pentru vaccinare anti-COVID

#LIDFLASH | Victor Guzun | expert LID Moldova pentru #eGuvernare și Relații Internaționale.

Cetățenii ucraineni se pot înregistra pentru vaccinare anti-Covid, online, de pe aplicația în telefon și portalul guvernamental DiA. Procedura durează 2 minute, gratuit, cetățenii autentificându-se cu certificatele de semnătură digitală. Aplicația, interconectând automat bazele de date guvernamentale, va recunoaște persoana autentificată și datele disponibile despre ea. Utilizatorul va introduce localitatea unde dorește să fie vaccinat iar ulterior, când vaccinul va fi disponibil, aplicația va informa utilizatorul despre locația și timpul exact când va fi invitat pentru vaccinare.

Sistemul DiA (Derjava i Ia/State and Me) este un portal unic pentru toate serviciile de stat dar și o aplicație mobilă cu documente electronice și date disponibile din registrele de stat despre persoanele fizice și juridice. Serviciile online vor fi conectate la DiA prin intermediul platformei de schimb Trembita (bazată pe X-Road-ul estonian).

Scopul e-transformării în Ucraina este ca până în 2024, toate serviciile publice ar trebui să fie disponibile online, 20% din servicii ar trebui furnizate automat, fără interferențe din partea oficialilor și cu ajutorul unui singur formular online, pentru a solicita orice pachet de servicii, în oricare situație a vieții. Proiectul DiA a fost lansat în 6 februarie 2020 și va uni progresiv toate instituțiile într-un singur sistem online, convenabil și eficient.