CÂND VOR FI VACCINAȚI JURNALIȘTII DIN REPUBLICA MOLDOVA?
#LIDFLASH | Olga GUŢUŢUI | expertă LID Moldova pentru legislație și politici mass-media
Pandemia de Covid-19 este un test de rezistență nu doar pentru sistemele medicale, dar și pentru libertatea de exprimare, în particular, pentru activitatea reprezentanților mass-media. În toată această perioadă, instituțiile media au avut și au în continuare o misiune deloc ușoară, desfășurând o muncă cu risc sporit de infectare cu Covid-19. În mod evident, este vorba despre jurnaliștii de teren, cei care zilnic au interacțiuni cu diferite persoane și merg în diferite locuri publice acolo unde riscul este iminent.
Potrivit planului național de imunizare anti-Covid-2019, în scopul asigurării populației cu vaccin, „se va acorda prioritate grupurilor de risc care sunt deosebit de vulnerabile sau prezintă un risc deosebit de mare de expunere la infecția Covid-19”. Respectiv, ne așteptam ca printre primii beneficiari să se regăsească inclusiv reprezentanții mass-media din prima linie. Or, este simplu de cuantificat riscul la care aceștia sunt supuși zilnic. Chiar și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), la 12 februarie, într-un răspuns oferit portalului Media Azi [1] , susținea că jurnaliștii din Republica Moldova ar putea fi vaccinați în mod prioritar la etapa a doua a campaniei naționale de vaccinare anti Covid-19, de rând cu polițiștii, angajații ministerelor și ale altor structuri. „Având în vedere faptul că reporterii, cameramanii, moderatorii îndeplinesc sarcini cu contact strâns și frecvent cu publicul larg, dar care nu necesită contact cu persoane cunoscute sau suspectate de a fi activ infectate cu virusul responsabil de Covid-19, vaccinarea acestei categorii de populație se va efectua în mod prioritar la etapa a II […]” se arată în răspunsul MSMPS.
În cele din urmă, reprezentanții media din prima linie nu se regăsesc printre grupurile prioritare eligibile pentru vaccinare în etapa a II-a. Celula de criză a jurnaliștilor, lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent în vederea apărării drepturilor și intereselor legitime ale reprezentanților mass-media în perioada de criză pandemică, a solicitat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să includă reprezentanții media din prima linie în categoria persoanelor beneficiare de vaccin anti-Covid-19 în etapa a doua de imunizare [2].
Reprezentații breslei jurnalistice speră să fie auziți de către autorități, acestea să se autosesizeze și să ia o decizie proporțională riscurilor la care sunt expuși jurnaliștii zilnic. Pe de altă parte, reprezentații Ministerului susțin că imunizarea jurnaliștilor la etapa a II-a ar putea avea loc dacă vor exista suficiente doze de vaccin, iar detaliile vor fi anunțate atunci când va demara a doua etapă. În cele din urmă, rămânem doar cu întrebarea: când vor fi vaccinați jurnaliștii din Republica Moldova?
Și dacă guvernul României a decis vaccinarea jurnaliștilor în mod prioritar, reprezentanții media fiind incluși în etapa a II-a de vaccinare, este vorba, în special, de personalul care desfășoară activități cu risc sporit de expunere la infecție, la noi, unii funcționari publici s-au vaccinat pe ascuns, beneficiind din dozele de vaccin destinate cadrelor medicale din prima linie.
1. Răspunsul Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, http://media-
azi.md/sites/default/files/R%C4%83spuns%20Media%20azi%20vaccinarea%20jurnali%C8%99tilor.semnat.pdf
2. Celula de criză a jurnaliștilor solicită Ministerului Sănătății să includă reprezentanții mass-media din prima linie în categoria persoanelor eligibile pentru imunizare în etapa a II-a de vaccinare, http://api.md/news/view/ro-celula-de-criza-a-jurnalistilor-solicita-ministerului-sanatatii-sa-includa-reprezentantii-mass-media-din-prima-linie-in-categoria-persoanelor-eligibile-pentru-imunizare-in-etapa-a-ii-a-de-vaccinare-2486