IERI ÎN MOLDOVA AU AVUT LOC DOUĂ EVENIMENTE, APARENT, NECONECTATE ÎNTRE ELE

#LIDFLASH | Victor GUZUN | Expert LID Moldova în Relații Internaționale, Reforma Administrației Publice și e-Guvernare 

Comisia Juridică, Numiri și Imunități a Parlamentului Republicii Moldova a dat aviz negativ proiectului care ar permite TESTAREA metodelor alternative de vot, în scopul analizei riscurilor de implementare. Anterior, Parlamentul a refuzat instituirea unui grup parlamentar care să DISCUTE beneficiile și riscurile implementării metodelor alternative de vot la următoarele scrutine electorale. Argumentele deputaților sunt diferite dar prevalează două dintre ele: costurile mari și încrederea în sistemele de vot alternativ. Ambele argumente sunt false și nu au la baza lor o analiză sistemică. Practica internațională arată că votul online este de 8-10 ori mai ieftin decât votul tradițional iar experiența multiplelor scrutine electorale în Estonia sau Elveția au arătat că NICIUN vot nu a fost compromis, în ultimii 16-18 ani, de la lansarea acestei modalități de vot în aceste state.

Menționez că Republica Moldova are deja practic toate elementelenecesare implementării votului online, inclusiv bazele de date, interconectivitatea lor, omologarea semnăturii olografice cu cea digitală și sistemele digitale complexe, sigure, recunoscute și testate, utilizate deja de către Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova.

Tot ieri seara, a avut loc ședința Guvernului Republicii Moldova, în format online, utilizând o platformă de conferințe video, fără a fi utilizat mecanismul de semnătură digitală și a asigura autenticitatea votului membrilor Guvernului. În respectiva ședință, deciziile au fost adoptate, prin ridicare a mâinii membrilor Guvernului, în format de videoconferință. Menționez că niciun regulament sau lege nu stipulează respectiva adoptare a deciziilor drept legală, atât timp cât nu a fost asigurată prezența fizică a membrilor Guvernului sau votarea cu utilizarea și aplicarea separată a semnăturii digitale, pentru fiecare decizie a Guvernului. La ședință, au fost agreate candidaturile ambasadorilor în 16 state prin cumul, 1 secretar de stat, secretarul general al Guvernului, modalitatea calculării pensiilor, mecanismul de calcul al unor indemnizații, alocarea a 56 mln lei pentru personalul medical afectat de pandemie, alocarea a 5.8 milioane lei unor APL, indexarea ajutorului social și instituirea STĂRII DE URGENȚĂ în Republica Moldova.

Toate deciziile au o importanță majoră pentru Moldova, toate, prin ridicare de mâini în o platformă de videoconferință, fără aplicarea semnăturii digitale calificate. Ce avem, în consecință:

1.Parlamentul REFUZĂ cel puțin să DISCUTE sau să ofere posibilitatea să TESTEZE (fără consecințe juridice) un sistem de vot online bazat pe aplicarea semnăturii digitale funcționale, recunoscute legal și sigure, a infrastructurii de securitate și interconectivitate a bazelor de date și a mecanismelor de control asigurate.

2.Parlamentul RECUNOAȘTE deciziile Guvernului adoptate în un sistem necontrolat, fără
aplicarea unei semnături digitale.

Tehnologic și din punct de vedere al securității votului, ridicarea mâinii unui votant în Facebook, Zoom sau Google Meet în ziua alegerilor nu se deosebește cu nimic de votul membrilor Guvernului de ieri.

Votarea electronică este 10% tehnologie și 90% voință politică.