Exporturile Republicii Moldova și dezinformarea electorală

#LIDFLASH | expert Dan Nicu | În timpul recentei campanii electorale care s-a terminat cu victoria Maiei Sandu, una dintre temele importante ale comunicării publice întreprinse de tabăra președintelui în funcție, Igor Dodon, a fost pretinsa legătură economică foarte puternică dintre #Republica_Moldova și #Rusia, insinuându-se o dependență a Chișinăului de Moscova privind exporturile.
În repetate rânduri, mai ales în emisiunile sale LIVE difuzate în zilele de vineri, Igor Dodon a declarat că este politicianul capabil să mențină exporturile în #Rusia, care ar fi cruciale pentru economia Republicii Moldova. Cu doar o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale, și președintele rus Vladimir Putin a spus că ar dori să lucreze în continuare cu actualul șef de stat de la Chișinău, ca să păstreze legăturile economice de care depinde bunăstarea moldovenilor, permițându-și chiar să spună că nimeni nu ar cumpăra în occident vinul moldovenesc, care se bucură de popularitate doar în Rusia.
Din păcate, faptul că atât Igor Dodon cât și Vladimir Putin beneficiază de încrederea a sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova înseamnă că și falsurile pe care aceștia le emit, precum cele de mai sus, vor fi crezute în continuare de o bună parte a concetățenilor noștri.
De faptul că tabloul prezentat de Dodon și Putin este profund neadevărat ne putem convinge la o simplă accesare a datelor Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova privind balanța comercială pe anul 2019. Astfel, potrivit acestor date , din cele 2,77 miliarde de dolari cât constituie valoarea exporturilor Republicii Moldova în 2019, peste 1,83 miliarde de dolari îl reprezintă exportul în #Uniunea_Europeană. În același timp, în Rusia s-au exportat produse în valoare de 249 de milioane de dolari, adică 8,96% din total. Avem, astfel, un raport de 65,9% la aproape 9% în favoarea Uniunii Europene și în defavoarea Rusiei în structura exporturilor. Aproape două treimi din ceea ce vinde în exterior Republica Moldova ajunge în statele comunității europene. Dintre țările din UE, cele mai multe exporturi merg în România – 27,5% din total, sau 765 de milioane de dolari.
Mai mult decât atât, până și la categoria de exporturi cel mai adesea menționată de Igor Dodon ca fiind orientată exclusiv spre Rusia – fructele, în special merele, Uniunea Europeană începe să devină mai importantă. Astfel, valoarea exporturilor de fructe și nuci a constituit 211 milioane de dolari. Din această sumă, 101 milioane reprezintă valoarea fructelor și nucilor exportate în țările Uniunii Europene, iar în întregul spațiul #CSI (inclusiv Rusia) s-au exportat fructe și nuci în valoare de 91 de milioane USD.
Enunțând toate aceste cifre, nu încerc să minimizez importanța promovării exporturilor noastre pe toate piețele lumii. Însă este inacceptabil ca unii politicieni să mintă cetățenii prezentându-le o imagine distorsionată, falsă, cu scopul de a le cultiva fobii din care să rezulte voturi în favoarea lor.
Este important ca adevărul despre relațiile comerciale ale Republicii Moldova cu alte state și grupuri de state să fie cunoscut – mai ales după această campanie electorală. Altfel, sute de mii de persoane, concetățenii noștri, ar putea rămâne cu impresia că încă depindem aproape exclusiv de Rusia la capitolul exporturi, că fără a exporta în această țară am fi pierduți, și trebuie să adoptăm un anumit comportament – de exemplu, să nu ne manifestăm dorința de a ne integra în Uniunea Europeană și să nu facem nimic pentru asta, ca să menținem niște relații economice cu mult exagerate în importanță.
Printre soluțiile pe care le consider viabile pentru a rezolva această problemă se află informarea cetățenilor cu privire la starea reală de lucruri din domeniul exporturilor atât prin intermediul instituțiilor de media, cât și prin determinarea comunității de experți să organizeze conferințe și workshopuri prin care să contribuie la educarea economică a populației. Creșterea nivelului cunoștințelor de bază privind economia și comerțul exterior va scădea vulnerabilitatea cetățenilor la dezinformări malițioase din campanii electorale care nu pot decât să facă rău.