NOUĂ DIN ZECE DOLARI INVESTIȚI ÎN REPUBLICA MOLDOVA VIN DINSPRE VEST

#LIDFLASH | Dan Nicu | Expert LID Moldova
NOUĂ DIN ZECE DOLARI INVESTIȚI ÎN REPUBLICA MOLDOVA VIN DINSPRE VEST.
În intervenția mea trecută pentru LID Moldova, am abordat problema structurii comerțului exterior al Republicii Moldova, transformat în subiect de campanie și pe marginea căruia s-au lansat public informații false. Având în vedere că și după turul doi al alegerilor prezidențiale subiectele relațiilor cu #Rusia au ocupat spații importante în mass-media, grație atât declarațiilor politicienilor locali, cât și reacțiilor unor înalți demnitari de stat de la Moscova, o problemă identificată a fost gradul insuficient, aproape inexistent, în care a fost abordată problema relațiilor economice externe în mod comparativ, pe țări și comunități economice, astfel încât cetățenii să aibă un tablou realist al situației din domeniu. În absența diseminării datelor relevante, orice observator al comunicărilor din mass-media ar fi rămas cu o percepție distorsionată asupra domeniului. Relațiile economice cu Rusia contează pentru #Republica_Moldova, dar în ce măsură? Având în vedere importanța acestora, este justificată cererea pe care președintele în exercițiu a adresat-o președintelui ales de a nu pune problema evacuării trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova pentru a evita sistarea exporturilor de mărfuri în Federația Rusă fără taxe vamale?
Documentându-mă asupra subiectului, am reușit să identific date privind țara/regiunea de proveniență a investițiilor străine directe (ISD) în Republica Moldova. Consider că aceste date sunt relevante pentru înțelegerea dinamicii evoluției noastre economice în contextul (geo) politic repus periodic în actualitate din rațiuni electorale. Astfel, în anul 2018, 84,5% din investițiile străine directe în Republica Moldova au provenit din țările membre ale Uniunii Europene. https://www.moldpres.md/news/2019/03/30/19002533

În același an, 6% din investiții au fost atrase din țările membre ale Comunității Statelor Independente (CSI). Și restul de 9% au provenit din alte state. Dacă e să privim analitic aceste cifre în context geopolitic, ar trebui să facem câteva observații relevante:
1. La cifra de 84,5% trebuie să mai adăugăm câteva procente reprezentând investițiile din alte state privite în ansamblu drept membre ale ”Occidentului colectiv” – #SUA, #Canada și țări din #Europa occidentală care nu fac parte din #UE, precum #Norvegia, #Elveția și altele. Ajungem, astfel, la o pondere de aproximativ 90% a Occidentului în totalul ISD.
2. Din cifra de 6%, cota #CSI, trebuie să retragem cel puțin 1% reprezentând cota altor țări relevante din CSI care au investiții în Republica Moldova, precum #Belarus. Prin urmare, cota reală a Federației Ruse nu depășește, în cel mai bun caz, 5% din totalul ISD. În cifre absolute, volumul ISD a constituit în 2018 aproape 312 milioane de dolari, https://data.worldbank.org/indicator/BX.KLT.DINV.CD.WD…

ceea ce plasează cota-parte a Federației Ruse la cel mult 16 milioane de dolari.

3. Aceste evoluții ale repartizării pe țări a ISD s-au păstrat în anii 2019 și 2020, reprezentând o tendință a ultimilor ani.
Am prezentat aici aceste date pentru a argumenta că poziția politică a conducerii Republicii Moldova că trupele ruse din stânga Nistrului trebuie să părăsească teritoriul nostru național nu poate fi condiționată de menținerea exporturilor în Federația Rusă sau a investițiilor din această țară, când datele din economia reală arată o pondere atât de mică a acestora. Toate datele ne arată că Republica Moldova este într-un proces de eliminare a dependenței economice de #Rusia. Însă la nivelul propagandei politice ni se prezintă adesea un cu totul alt tablou, care seamănă temeri în rândurile cetățenilor noștri de orice etnie, limbă vorbită sau viziune politică. Această fractură dintre realitatea demonstrată prin date și comunicarea politică trebuie să fie depășită prin acțiuni de promovare a educației economice a publicului larg și prin diseminarea cât mai largă a datelor la zi privind evoluția economiei, comerțului exterior și investițiilor străine directe. Toate acestea trebuie făcute nu pentru a favoriza un partid politic sau a-l defavoriza pe altul, ci pentru a oferi cetățenilor posibilitatea ca, luând cunoștință cu adevărul factologic, să-și poată face propriile păreri și să tragă propriile concluzii privind direcția pe care ar trebui să o ia Republica Moldova.
Imagine simbol, sursa www.zf.ro