Sursa foto: Accent

#LIDFLASH | Dan NICU | expert LID Moldova

În ultimele zile ale lunii septembrie, din mai multe surse a fost diseminată informația că o serie de state membre ale Uniunii Europene iau în calcul formularea unei cereri către Comisia Europeană pentru a suspenda regimul liberalizat de vize cu Republica Moldova și alte state din Europa de Est și Balcanii de Vest. Atât în presa de la Chișinău, cât și în cea din Ucraina, sursa primară a știrii a fost un articol publicat pe site-ul EuObserver[1], numit ”Germania conduce obiecțiile privind călătoriile fără vize din țările balcanice și ale Europei de Est”. Acesta a apărut în aceeași zi în care, la Chișinău, a ajuns cu o vizită oficială președintele federal al Germaniei, Frank Walter Steinmeier. Înaltul demnitar german a fost nevoit să reacționeze tranșant la temerile privind suspendarea libertății de circulație între R. Moldova și UE, desemnând aceste informații drept știri false și afirmând că potrivit informațiilor recepționate de el de la Ministerul de Externe al Germaniei nu există vreo intenție de a solicita vreo schimbare în regimul de circulație.

Cu toate că reacția lui Steinmeier este de natură să clarifice situația, subiectul în sine nu este epuizat, deoarece el pornește de la o realitate: numărul cetățenilor moldoveni care solicită azil politic în Germania este tot mai mare. Articolul de pe EuObserver pretinde că într-un document intern al UE, din care oferă doar o pagină, autoritățile germane menționează că ar fi vorba de o creștere cu 429% în 2021 față de 2019. Chiar dacă veridicitatea acestor date nu poate fi ușor verificată, există relatări ale presei germane privind zeci de autocare care aduc cetățeni moldoveni la centre de primire a solicitanților de azil politic din Berlin, fenomen care a luat amploare și a copleșit autoritățile de profil din capitala Germaniei în ultimele luni – în vara acestui an.[2] Ceea ce trezește atenția este caracterul declarațiilor unora dintre cetățenii aduși cu autocarele la Berlin. Astfel, unii pretindeau că au venit la Berlin pentru că nu pot rămâne în timpul iernii în Republica Moldova întrucât nu pot achita opt lei pe metrul cub de gaz. Având în vedere că prețul metrului cub de gaz în prezent nu atinge nici cinci lei pentru consumatorul final, iar scumpirile preconizate în această toamnă nu vor însemna dublarea acestei cifre, nu este exclusă dezinformarea unora dintre persoanele aduse la Berlin, demoralizarea lor și inducerea unei stări de disperare. Insist asupra ideii că persoanele sunt aduse în Germania pentru că e vorba despre zeci de autocare, adică de un proces organizat. În același timp, șansele acestor cetățeni moldoveni de a primi azil politic sunt egale cu zero, având în vedere că Germania nu consideră Republica Moldova un stat în care să aibă loc represiuni politice de natură să justifice acceptarea refugiaților politici.

Dacă președintele federal al Germaniei are dreptate și informațiile privind intențiile Germaniei, Italiei și altor țări europene de a pregăti terenul pentru suspendarea regimului liberalizat de circulație reprezintă o știre falsă, atunci faptul că aceasta a fost lansată trădează întreaga schemă a unei operațiuni de război hibrid împotriva Republicii Moldova. Schema are următorii pași:

1. Copleșirea autorităților germane și din alte țări ale UE cu mii de cereri de azil politic din partea cetățenilor Republicii Moldova;

2. Inducerea în mediul autorităților germane și din alte țări ale UE a percepției că autoritățile Republicii Moldova eșuează în a controla situația internă și a asigura bunuri publice de bază populației;

3. Determinarea factorilor de decizie din Germania și alte țări UE de a lua în calcul, în lumina percepției negative deja create, izolarea UE de Republica Moldova prin intermediul reintroducerii vizelor.

Astfel, forțele care stau în spatele acestei scheme încearcă să anuleze cea mai palpabilă realizare de politică externă a Republicii Moldova după 2009: anularea regimului de vize cu Uniunea Europeană (în coroborare cu semnarea acordurilor de asociere și liber schimb). Succesul acestei intenții ar lovi foarte dur în guvernarea de la Chișinău și ar decredibiliza totalmente eforturile acesteia de a conecta plenar Republica Moldova de UE. De asemenea, imaginea UE în societatea moldovenească ar fi extrem de grav afectată, poate chiar iremediabil pe mulți ani înainte.

Sunt conștient de proporția destul de mare de speculativitate din acest demers analitic, însă cititorii acestor rânduri ar trebui să-și îndrepte atenția mai spre est, către frontiera dintre Belarus și două țări membre UE, Polonia și Lituania, luate cu asalt de mii de migranți din Orientul Mijlociu și Asia Centrală care încearcă să ajungă în țări europene. Autoritățile belaruse organizează aducerea acelor oameni în Belarus și transportarea lor la frontiera cu Polonia și Lituania. Situația este foarte tensionată, Polonia introducând deja stare de urgență la frontiera cu Belarus. Președintele ilegitim de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, consideră că prin generarea acestei crize îi va determina pe reprezentanții UE să negocieze sistarea sancțiunilor care au lovit deja foarte dur în economia belarusă. Este vorba, deci, de utilizarea migranților/refugiaților ca armă într-un război hibrid. Dacă o asemenea armă poate fi utilizată împotriva Uniunii Europene din Belarus, atunci ea poate fi folosită și împotriva Republicii Moldova – de anumite forțe interesate ca demersurile acesteia de a se apropia de Uniunea Europeană să eșueze.

Despre identitatea forțelor interesate ca guvernarea din Republica Moldova să eșueze și care se află în spatele acestei presupuse scheme nu putem spune nimic concret, cu nume și prenume, însă orice observator al situației politice de la Chișinău poate înțelege în ce direcție să le caute.

Autoritățile Republicii Moldova ar trebui să ia imediat măsuri de verificare și luare sub control a situației legate de creșterea imensă a numărului de cereri de azil politic din partea cetățenilor moldoveni în Germania și alte țări ale Uniunii Europene, de relevare și contracarare, în cazul în care se confirmă supozițiile lansate în acest material, a schemei de subminare și compromitere a relațiilor cu blocul comunitar și a eforturilor Chișinăului de a le dezvolta.

[1] https://euobserver.com/migration/153060

[2] https://www.dw.com/ru/pochemu-v-berline-tak-mnogo-bezhencev-iz-moldovy/a-59140843?fbclid=IwAR1Uzg1j5gAi2zMlt_HCodYPd8qmb9-Oou22da2dmPLv3s8SXzDfbqvKsqQ