Ghid pentru tineri: Ce este antreprenoriatul și cum lansăm o afacere?

După câteva luni de cercetare și analiză LID Moldova publică ghidul pentru tineri: Ce este ANTREPRENORIATUL și cum lansăm o AFACERE? 

În acest ghid vei afla:

  1. Ce este antreprenoriatul? Răspunsuri scurte la întrebări importante
  2. Ce numim Start-up?
  3. Lansarea unui start-up/ a unei afaceri
  4. Programe și inițiative unde poți învăța și lansa afaceri

Anexă. Business Model Canvas

Antreprenoriat și start-up sunt termenii pe care îi auzim tot mai des în zilele noastre. Fie acesta un eveniment public, o emisiune TV sau radio, articole în presa online sau o postare pe rețelele de socializare, chiar și în discuțiile cu prietenii sau cei apropiați, la sigur, a fost adus în discuție unul dintre acești termeni, bine cunoscuți pentru unii, și mai puțin – pentru alții.

Antreprenoriatul este considerat o forţă motrice a economiei, iar multe persoane îl văd ca o metodă de independență financiară și o oportunitate de creare a unei cariere de succes. Totodată, antreprenoriatul este o mare necunoscută și o activitate cu risc ridicat pentru cei care nu au avut posibilitatea de a cunoaște mai bine domeniul.

În Republica Moldova, activitatea de antreprenoriat este reglementată prin Legea Nr. 845 din 03-01-1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi.Prezenta lege determină principiile juridice, organizatorice şi economice ale activității de antreprenoriat. Cel mai des,când se vorbește despre antreprenoriat, se menționează activitatea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM).

Conform Biroului Național de Statistică, în anul 2021, numărul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) a constituit 59,4 mii, ceea ce reprezintă circa 98,4% din numărul total de întreprinderi raportoare. Numărul mediu al salariaților în IMM, în această perioadă, a constituit 314,9 mii, reprezentând 59,1% din numărul total  de salariați al întreprinderilor. În ceea ce privește veniturile din vânzări, acestea au însumat 183 569,7 mil. lei sau 37,6% din venituri din vânzări în total pe economie.

Astfel, putem afirma cu încredere că dezvoltarea sectorului de antreprenoriat va contribui și la dezvoltarea economiei de țară, de asemenea, reprezentând și un element important în crearea a noi locuri de muncă. Categoria de persoane care ar putea contribui la acest fapt  sunt tinerii de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. 

Acest Ghid este conceput cu scopul de a oferi tinerilor informații necesare și utile privind antreprenoriatul, noțiunea acestuia (cu variațiile existente), precum și resursele educaționale și informaționale ce pot fi accesate în cadrul programelor societății civile și al celor guvernamentale.

Publicația este rezultatul unei ample analize,cu extragerea aspectelor fundamentale pentru tineri și indicarea surselor pentru informații mai detaliate pe diferite subiecte, care vizează antreprenoriatul în Republica Moldova.

_________

Ghidul este elaborat în cadrul proiectului „Activarea Potențialului Economic al Tinerilor”,  dezvoltat de  Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare (LID Moldova), cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann, al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, al Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport și al Centrului Municipal de Tineret.