Cărbuna, satul unde tehnologia și ecologia se îmbină în beneficiul comunității
Cărbuna, satul unde tehnologia și ecologia se îmbină în beneficiul comunității
Primarul Consantin Cecoi, care a participat la mai multe activități și campanii organizate de LID Moldova pe parcursul mandatului său de primar independent a implementat cu succes un proiect ce implică utilizarea energiei regenarabile prin intermediul panourilor foto-voltaice.
Satul Cărbuna, din raionul Ialoveni, este o localitate mică, dar exemplară în ceea ce privește îmbinarea dintre tehnologie și ecologie, în beneficiul comunității locale. Prin intermediul unui proiect guvernamental, localitatea a reușit să renunțe la sursele de energie tradiționale și să folosească surse regenerabile pentru iluminatul stradal. Într-un interviu cu primarul Constantin Cecoi, aflăm detalii despre procesul de implementare a proiectului, impactul acestuia, continuitate și viziuni de viitor.
Sursa de inspirație pentru proiectul de alimentare cu energie regenerabilă a fost primarul satului Feștelița, raionul Ștefan-Vodă, care a implementat un proiect similar. Primarul Constantin Cecoi a scris proiectul adaptat necesităților și cerințelor specifice ale satului Cărbuna. În ceea ce privește funcționarea proiectului, energia produsă de panourile fotovoltaice este livrată în rețea pe timp de zi, iar noaptea energia necesară este preluată din rețea. Surplusul de energie este redirecționat către alte locuri de consum, cum ar fi școala sau grădinița.
Proiectul a fost implementat prin intermediul programului “Diaspora Acasă Reușește”. Guvernul Republicii Moldova a alocat 250 de mii de lei, cetățenii din diasporă – 158 de mii de lei, primăria satului Cărbuna – 120 de mii de lei, Consiliul Raional – 20 de mii de lei și un ONG local, Proiectul Casa Mare, a venit cu o contribuție de 1000 de euro.
Primarul Constantin Cecoi a declarat că intenționează să continue acest proiect, depunând un proiect nou, care vizează sondele de apeduct din localitate. În ceea ce privește procesul de depunere a proiectului, acesta implică un formular de aplicare, un set de reguli financiare care trebuie respectate și o limită maximă de 500 de mii de lei pentru proiect și minimă de 300 de mii de lei, iar sumele cheltuite suplimentar sunt acoperite de către fondurile oferite de diasporă. Contribuția primăriei trebuie să fie mai mică de 100 de mii de lei, iar cea a Guvernului de 250 de mii de lei. ONG-urile, sponsorii sau partenerii pot dona cât doresc.
Cărbuna este un exemplu strălucit de localitate care a reușit să implementeze un proiect ecologic și durabil, care va avea beneficii în timp pentru comunitatea locală și pentru mediul înconjurător.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!