LIDFLASH | Igor ARAMĂ | expert LID Moldova [29.09.2022]

Este sigur că pandemia COVID-19, dar și dezvoltarea continuă a infrastructurii digitale, a stimulat E-transformarea universităților din Republica Moldova, pe modele practice de succes ale altor țări, în care tehnologiile moderne sunt angajate în eficientizarea și îmbunătățirea procesului educațional. Universitățile au fost nevoite să treacă printr-o transformare foarte rapidă și să-și adapteze modelul de predare și interacțiunea eficientă cu autoritățile publice și profesori, cu oferirea posibilității de a fi student la distanță și a se legitima prin mijloace electronice.

Acest fapt, a prezentat un start pentru autoritățile publice, în parteneriat cu universitățile din Republica Moldova să se gândească la dezvoltarea unei soluții digitale privind înlocuirea carnetului tradițional de student (pe suport de hârtie), cu carnetul de student electronic, cu aceiași forță juridică, care își propune să servească drept act academic de identitate (în format digital) și să ateste calitatea de student.

Noul instrument nu are scopul să înlocuiască imediat identitatea tradițională emisă de universități, ci va oferi studenților o alternativă suplimentară pe care o pot gestiona și utiliza cu ușurință direct din telefonul mobil.

Scopul principal al carnetului de student electronic, este de a permite studenților să utilizeze identitatea digitală pentru tot felul de sarcini zilnice (legitimarea în cazul diverselor servicii de transport, oferte speciale la magazine, cinematografe, teatre, cluburi sportive, beneficierea de reduceri pentru prestarea serviciilor, accesul în clădirile universitare sau sălile de practică, accesul în încincitele autorităților publice, bibliotecilor, etc.), fără a fi necesar să prezinte carnetul în mod fizic și eliminând necesitatea autentificării pe hârtie. Carnetele studențești digitale vor fi validate de orice entitate, prin simpla scanare a codului QR existent pe telefon.

De fapt, locația finală a carnetului de student electronic urmează a fi Portofelul Digital al cetățeanului, care este un proiect prioritar, aflat la moment în dezvoltare la nivel de Guvern.

Totodată, până la dezvoltarea Portofelului Digital, carnetul de student electronic se propune a fi disponibil pentru descărcare pe Portalul guvernamental al cetățeanului (MCabinet – https://mcabinet.gov.md/), absolut gratuit.

Afișarea informației despre carnetul de student va fi posibilă prin implementarea schimbului de date dintre Ministerul Educației și Cercetării (deținătorul primar al datelor) și Portalul guvernamental al cetățeanului (MCabinet), într-un mod securizat, prin intermediul Platformei de interoperabilitate (MConnect).

Aceste date, la descărcare, vor fi stocate exclusiv pe smartphone-ul studentului și numai acest student este singurul care are control asupra atributelor sale de identitate.

Potrivit I.P. Agenția de Guvernare Electronică (instituția care implementează soluția digitală – carnetul electronic al studentului), echivalarea carnetului de student va fi „de încredere și sigură”, și se va face în conformitate cu prevederile Legii nr. 133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal.

La fel, identitatea digitală a studentului va fi susținută de un act normativ, ceea ce înseamnă că toate instituțiile vor trebui să adopte instrumentul în aceleași condiții pentru a evita discrepanțele.

De fapt, prin implementarea carnetului de student electronic se dorește o dezvoltare a analogiei Legitimației de student a Uniunii Europene – European Student Card, care la moment înlocuiește carnetul de student și permite fiecărui student din U.E. să se identifice și să se înregistreze electronic, cu ușurință și în siguranță, la instituțiile de învățământ superior din Europa, eliminând necesitatea finalizării procedurilor pe hârtie, dar și să beneficieze pe întreg spațiul european de facilități economice și sociale.

Cine va putea obține un carnetul de student electronic?

Studenții care parcurg un program de învățământ superior într-o universitate și dispune de o semnătură electronică pentru autentificarea în Portalul guvernamental al cetățeanului (MCabinet).

Cât timp va fi valabil carnetul de student electronic?

Valabilitatea carnetului este echivalenta cu anii de studii pentru care este eliberat carnetul.

Cât va costa?

Serviciul este gratuit și va putea fi descărcat prin intermediul Portalul guvernamental al cetățeanului (MCabinet – https://mcabinet.gov.md/).

Care vor fi avantajele?

  • Interacțiunea de la distanță cu universitățile;
  • Accesarea cursurilor online și servicii oferite de alte instituții de învățământ superior;
  • Acces imediat la serviciile oferite de universitate – bibliotecă, cazare, săli de curs și practică;
  • Reduceri la activități culturale, sportive și transport;
  • Pentru universități, va simplifica procedurile administrative și va reduce din volumul de lucru, cu posibilitatea excluderii definitive a carnetelor pe tradiționale;
  • Reducerea sarcinii administrative asociate mobilității studenților.
  • Identificarea online a studenților, schimburi de date simple și securizate cu privire la studenți;
  • Reducerea cheltuielilor pentru tipărirea carnetelor, etc.

Cum va fi descărcat?

Va fi necesară autentificarea pe Portalul guvernamental al cetățeanului https://mcabinet.gov.md/ și descărcarea carnetului de student electronic de la rubrica „Acte deținute”.

În ordinea celor expuse, putem constata că criza provocată de Corona Virus a plasat învățarea și interacțiunea la distanță în centrul practicilor educaționale. A ieșit astfel în evidență nevoia presantă de a îmbunătăți domeniul educației, ca obiectiv strategic esențial pentru un proces de interacțiune în era digitală. Acum, după ce s-a depășit faza de urgență impusă de izbucnirea pandemiei, avem nevoie de o abordare strategică și pe termen mai lung în ceea ce privește educația, interacțiunea și formarea digitală.

Prin urmare, avem speranța și încrederea că politicile publice promovate de guvernanți, vor ține cont de exigențele studenților și vor promova cât mai curând posibil, identificarea și interacțiunea studentului de la distanță prin implementarea carnetului de student electronic, pentru a oferi posibilitatea acestuia de a beneficia de serviciile publice și private de la distanță, cu excluderea prezentării carnetului pe suport de hârtie, care de mult timp și-a depășit valoarea ca necesitate fizică.