Conferința Digitală Europeană: I-Voting o soluție europeană pentru cetățenii aflați peste hotare

Votul prin internet nu mai este doar o alternativă a votului tradițional sau prin corespondență; poate deveni o realitate a unei societăți dominate de soluții tehnologice și de necesitățile timpurilor noastre, în care milioane de cetățeni și membri ai diasporei sunt limitați în a călători sau chiar a se deplasa la secțiile de vot pentru a-și exercita dreptul la vot. Implementarea votului prin internet comportă o serie de provocări de ordin politic, societal, financiar sau tehnologic, dar toate aceste provocări pot fi soluționate dacă există suficientă voință politică, cooperare dintre instituțiile publice, private și cetățeni.

Raimar Wargner, director de proiect FNF:

,,Noi ca Fundație vorbim cu diferiți specialiști atât din mediul guvernamental, cât și din mediul privat din Estonia, ei spun că primul pas de a ajunge să avem votul electronic sau pe internet este nevoie de a avea o decizie politică.”

Liisa Past, expert în Tehnologie Electorală:

„Votul prin internet poate fi introdus doar dacă este permis de lege și dacă tehnologiile existente permit organizarea unor alegeri libere, corecte și deschise, cu respectarea secretului (de vot). Cred că cea mai bună modalitate de testare a votului electronic este prin intermediul unor scrutine opționale.”

Kathalin Csec (membră a Parlamentului European, Ungaria):

,,Soluțiile digitale nu sunt parte a modului în care percepem democrațiile noastre astăzi. Pentru început ar trebui să analizăm toate avantajele și dezavantajele, soluțiile posibile și să învățăm unii de la alții. Ar trebui să analizăm de ce avem nevoie de votul online spre exemplu în Ungaria, dacă aceștia locuind în țările vecine, spre exemplu România, Ucraina, Serbia dacă pot vota prin poștă fiind o soluție ușoară pentru ei, iar cetățenii care locuiesc în Europa de Vest, care au emigrat în SUA sau Australia pot merge la ambasadă să voteze.”

Arnie Koitmae (președinte al Biroului Electoral din Estonia):

„Cea mai importantă premiză a fost introducerea buletinului de identitate în Estonia încă din 2002 prin intermediul căruia se poate autentificarea și aplicarea semnăturii digitale online, inclusiv pentru a vota prin internet. Votul electronic a început, cu adevărat, cu pași mici, deși la moment 40% din alegători votează online. Există o probabilitate mai mare ca alegătorii noștri să voteze online în viitor. Dacă au încercat o dată să voteze prin internet, atunci vor fi mai predispuși să voteze online în viitor și în general mai predispuși să voteze.”

Taavi Roivas (fost prim-ministru al Estoniei):

„Rețineți că procesul electoral este doar vârful aisbergului. Votul Electronic poate fi introdus doar dacă deja se folosesc și alte servicii digitale. Fiindcă oamenii nu vor începe să folosească identitatea digitală, dacă vor avea nevoie de ea doar de câteva ori la fiecare patru ani. Acesta este un argument important, de care trebuie să se țină cont.”

 

Daniel Kaddik (Director Executiv ELF):

„Fiindcă am văzut de mai multe ori cât de dificil este să organizezi un scrutin, în special cu implicarea diasporei – diaspora română, moldovenească sau diaspora spaniolă, italiană. Și dacă ai cea mai mare diasporă în Europa, este important să auzi aceste persoane, vocile lor, aceasta însemnă reciprocitate, schimb de idei. Votul prin internet sau i-Votul ar putea fi un pas interesant spre acceptarea, dar și creșterea participării în procesele politice, în special în contextul participării reduse a alegătorilor la alegerile europene, dar și la alegerile locale.”