Despre proiect

Proiectul Champions of Change își propune să promoveze adevărații lideri ai schimbării care, în ciuda tuturor obstacolelor, reușesc să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova.

Cea de-a treia ediție a proiectului ”Champions of Change” continuă să promoveze povești de succes și să stimuleze mai multe inițiative publice: de la tineri antreprenori și mici comunități adunate în jurul obiectivului comun de îmbunătățire a spațiului lor de trai, la organizații ale societății civile care luptă pentru transparență și corectitudine și comunități academice care lucrează asupra unor idealuri de anvergură, atât acasă, cât și în întreaga comunitate europeană.

În prima etapă de jurizare au fost selectați 15 finaliști dintre toți cei înscriși la concurs.

Membrii juriului, desemnați de echipa LID Moldova, au nominalizat în calitate de câștigători pe acei participanți, care au îndeplinit următoarelor criterii:

 • Inițiativele sau proiectele candidatului (realizate în anul 2020) au impact și continuitate în societate;
 • Creează, promovează standarde și așteptări noi în domeniul de activitate;
 • Integritatea și reputația personală și profesională este ireproșabilă;
 • Este deschis să coopereze și să susțină inițiativele similare sau conexe, inclusiv prin schimb de experiență și mentorat;
 • Persoana este dedicată apărării și promovării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, precum și valorilor democratice.

Cei 15 laureați ai Galei „Champions of Change” 2021 sunt:

 1. Dinu ȚURCANU, prorector informatizare, relaţia cu mediul socio-economic, imagine şi comunicare, Universitatea Tehnică a Moldovei;
 2. Mihaela ȚARANU, președintă „Code For Moldova”;
 3. Anetta DABIJA, specialistă în Istorie și Relații Internaționale;
 4. Constantin ȘEVCIUC, antreprenor, fondator „Chateau Cristi”;
 5. Mariana ȚURCAN, directoarea A.O. „Asociația pentru Dezvoltare Creativă”;
 6. Ludmila ADAMCIUC, fondatoarea organizației „Prietena mea”;
 7. Victoria DUNFORD, fondatoarea Centrului model pentru tinerii cu dizabilități din Nordul Moldovei „Phenix”;
 8. Anatolie BOLEA, fondatorul Centrului de Consiliere și Dezvoltare Personală www.rethink.center – o platformă de consiliere gratuită pentru adolescenți și tineri;
 9. Doina CERNAVCA, directoare executivă a asociației obstești „Ajută un Om”;
 10. Victoria MOROZOV, directoarea Asociației Obștești „The Moldova Project”;
 11. Natan GARȘTEA, consilier pe economie și comunicare al guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, autor al podcastului „Istoria Moldovei”;
 12. Andriano MARIAN, fondatorul Orchestrei de Tineret a Moldovei și al proiectelor Voices of Moldova, Expediția Muzicală „La, la Play”. 
 13. Einar VALLBAUM, consolul onofiric al Moldovei în Estonia;
 14. Igor BELEI, director executiv al misiunii sociale „Diaconia” 
 15. Veronica CREȚU, copreședinta Comitetului Național pentru o Guvernare Deschisă.

Trei dintre cei 15 campioni ai schimbării au câștigat câte un grant în valoare de câte o mie de euro, oferit de organizatorii ”Champions of Change” 2021 pentru a-i încuraja și a-i motiva să continuie realizarea inițiativelor și a ideilor cu impact, spre binele societății în care trăim. Câștigătoarele ediției din acest an sunt: Ludmila Adamciuc, Mihaela Țaranu și Victoria Morozov. 

Partenerii Champions of Change 2021