RUSIA FOLOSEȘTE PROBLEMA TRANSNISTREANĂ ÎN SCOP ELECTORAL

#LIDFLASH | Dan Nicu | expert LID Moldova

Moscova oficială continuă să exercite, fată de Republica Moldova, linia de conduită reluată după alegerile prezidențiale de anul trecut şi care pare îndreptată spre stimularea loialității populației, în special a celei vorbitoare de rusă, faţă de forţele politice proruse locale şi faţă de interesele geopolitice ale Rusiei, în ansamblu. Am scris anterior despre tentativele repetate ale purtătoarei de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, de a introduce în spaţiul public idei precum agresivitatea Chişinăului oficial la adresa Transnistriei, indispensabilitatea militarilor ruşi pentru asigurarea păcii în stânga Nistrului, “conducerea externă” sub care s-ar afla Republica Moldova, cu SUA şi UE care şi i-au supus pe guvernanţii de la Chişinău, şi altele de această natură, toate pliindu-se pe obiectivele electorale ale acelor forţe politice locale care îşi declară ataşamentul pentru ideile lumii ruse – este vorba, în primul rând de Partidul Socialiştilor şi aliaţii lor din PCRM. Iată că şi camera inferioară a parlamentului Rusiei, Duma de Stat, se alătură efortului comun al instituţiilor de stat ruse de a ridica mizele în jurul conflictului transnistrean. Pe 15 iunie, aceasta a adoptat o declaraţie fără precedent prin agresivitatea ei, prin care aruncă acuzaţii grave autorităţilor de la Chişinău.

Chiar şi titlul declaraţiei propuse de grupul parlamentar al partidului Rusia Unită vorbeşte de la sine: “Cu privire la planurile şi acţiunile Republicii Moldova şi Ucrainei care duc la împiedicarea rezolvării conflictului transnistrean, şi măsurile de protecţie a cetăţenilor Federaţiei Ruse şi compatrioţilor ruşi în Transnistria” [1]. Fabula declaraţiei e următoarea: Duma rusă îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu «complicarea situaţiei în jurul Transnistriei» şi declară că această pretinsă complicare ar afecta drepturile şi libertăţile cetăţenilor ruşi care locuiesc în Transnistria, şi ar reprezenta o ameninţare la adresa lor. Parlamentul rus afirmă că în Republica Moldova a început o criză politică, în timpul alegerilor prezidenţiale de anul trecut, care încă nu a fost rezolvată şi se adânceşte pe măsură ce ne apropiem de data alegerilor parlamentare anticipate – 11 iulie. Această criză politică ar fi fost însoţită, în opinia Dumei de stat, de ingerinţe făţişe în afacerile interne ale Republicii Moldova din partea României, SUA şi altor ţări occidentale. Forţele politice care o susţin pe Maia Sandu sunt acuzate că ar folosi orice mijloace pentru a fortifica blocarea Transnistriei şi a procesului de negocieri, şi pentru a distruge aşa-zisul «mecanism al operaţiei de pacificare din regiune». Republica Moldova şi Ucraina mai sunt acuzate că ar încerca să blocheze traficul autoturismelor cu numere de înmatriculare transnistrene în afara regiunii. Chişinăul este acuzat, nici mai mult, nici mai puţin, că ar încerca să îşi instituie un control deplin la propriul post vamal moldo-ucrainean Cuciurgan, ceea ce, în opinia autorilor declaraţiei, ar ameninţa activitatea economică de import a regiunii transnistrene. Este invocată, de asemenea, pretinsa blocare a conturilor întreprinderilor transnistrene în băncile moldoveneşti. Toate aceste acţiuni sunt calificate ca o «ameninţare la adresa păcii, stabilităţii şi intereselor cetăţenilor ruşi din regiune». Republicii Moldova îi sunt adresate ameninţări mai mult sau mai puţin voalate, precum «acutizarea conflictului nu corespunde perspectivelor Republicii Moldova ca stat de sine stătător şi independent… Rusia (…) nu va permite îngenuncherea propriilor cetăţeni». În acelaşi timp, Duma de Stat solicită «deblocarea imediată a procesului de negocieri», Chişinăului i se cere să-şi «onoreze toate obligaţiile asumate anterior», iar Guvernului de la Moscova – să asigure realizarea «tuturor înţelegerilor dintre Transnistria şi Rusia», precum şi anumite măsuri imediate – acordarea asistenţei în lupta cu pandemia de Covid-19, adoptarea unui regim special de acces al mărfurilor transnistrene pe piaţa rusă, perfecţionarea mecanismelor de asistenţă socială acordată de Moscova locuitorilor Transnistriei. Banca Centrală a Rusiei este îndemnată să asigure conectarea Transnistriei la sistemul intern de plăţi «Mir» din Federaţia Rusă, care ar urma să înlocuiască sistemul internaţional Swift pe teritoriul Rusiei.

Ceea ce atrage atenţia din start este legarea pretinselor ameninţări la adresa Transnistriei de alegerile prezidenţiale, de persoana Maiei Sandu şi forţele politice care o susţin. Este ca şi cum această declaraţie ar veni în susţinerea cuvintelor fostului preşedinte Igor Dodon, actualmente conducător al Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, că «victoria forţelor de dreapta înseamnă război», rostite cu câteva săptămâni în urmă şi care nu aveau nicio acoperire în realitatea obiectivă. Pentru a crea o acoperire cât de cât factuală a acestor declaraţii, pentru a le face credibile mai ales în mediul persoanelor cu simpatii faţă de Rusia, s-a ieşit cu o declaraţie care, practic, acuză anumite forţe politice din Republica Moldova că ar dori să reaprindă flacăra conflictului armat. Declaraţia Dumei de Stat este una de consum electoral, ea a fost invocată pe larg în materialele propagandistice de la posturile TV afiliate socialiştilor, ajunse deja şi în vizorul organizaţiilor care practică monitorizarea campaniei electorale pentru tendenţiozitatea cu care emit mesaje politice în spaţiul public.

Despre caracterul electoral al declaraţiei vorbeşte şi utilizarea unor expresii pronunţat emotive, precum că Rusia nu va admite «îngenuncherea» propriilor cetăţeni şi compatrioţi ruşi. Textul documentului îi alătură de fiecare dată pe «compatrioţii ruşi» cetăţenilor Rusiei care locuiesc în Transnistria. Această categorie este formată din persoanele care, neavând cetăţenie rusă, fac parte din etnia rusă şi/sau au rusa ca limbă maternă şi se simt (oarecum) ruşi. În Republica Moldova, recensămintele şi sondajele arată că până la 20% din populaţie este vorbitoare de rusă chiar dacă etnicii ruşi propriu-zişi reprezintă mai puţin de 5% din populaţie. Astfel, anumite fraze din declaraţie cât şi adoptarea clişeelor electorale false ale socialiştilor, precum că Republica Moldova ar fi condusă dinafară, din Vest, sunt direcţionate către vorbitorii de rusă din Republica Moldova, nu (doar) către cei din Transnistria, şi au menirea de a le arăta acestora că Rusia susţine Blocul Socialiştilor şi Comuniştilor şi că această forţă politică este cea preferată de Moscova pentru guvernare la Chişinău.

Astfel, chiar dacă, la prima vedere, subiectul central al declaraţiei Dumei de Stat este regiunea transnistreană, miza acesteia este mobilizarea electorală a tuturor cetăţenilor Republicii Moldova care ar putea susţine prin vot forţele politice pro-ruse la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

[1] https://www.zdg.md/importante/doc-duma-de-stat-a-rusiei-acuza-r-moldova-de-subminarea-operatiunii-de-mentinere-a-pacii-in-regiunea-transnistreana/