Reflecții asupra #BEFREE FEST 2023 – O Celebrare a Libertății și Responsabilității Artistice

Stimată comunitate a Laboratorului de Inițiative pentru Dezvoltare “LID Moldova”,

Suntem încântați să împărtășim momentele deosebite și realizările festivalului recent încheiat, #BEFREE FEST 2023 – Festivalul Internațional al Artelor Contemporane. Desfășurat la Teatrul Fără Nume din Chișinău în perioada 3-9 noiembrie, această ediție a marcat un moment semnificativ în eforturile noastre de a promova libertatea și responsabilitatea artistică, în parteneriat cu Fundația Friedrich Naumann.

BEFREE FEST nu este doar un festival, este un proiect de reflecție asupra libertății prin artă, cuprinzând producții de teatru, dans, muzică și film. Festivalul aspiră să susțină creativitatea în toate formele sale, depășind granițele și devenind un adevărat Festival Internațional al Artelor Contemporane. Înrădăcinat în ideea de eliberare atât pentru artiști, cât și pentru public, #BEFREE FEST își propune să servească drept centru de conexiune pentru culturi diverse, stiluri, viziuni, forme de artă, personalități și personaje.

Sub tema generală „Prin Noi Înșine”, această a 5-a ediție a festivalului a prezentat mesaje la fel de consistente, idei ingenioase și spectacole variate. Programul atent curatoriat a inclus producții captivante precum “CEI DOI” de Ianoș Petrașcu, “PATTERN” de Daniel Chirilă și “MAHAMAYA” de Ivan Vyrypaev.

Acest amalgam unic de teatru, dans, muzică și film oferit de festival a adus noi oportunități mediului cultural din Chișinău de a interacționa cu producții internaționale centrate pe ideile de Libertate și Responsabilitate. A fi liber, așa cum s-a subliniat în această ediție, înseamnă a fi responsabil pentru propria persoană, viață și situație economică și socială.

BEFREE FEST a reprezentat o platformă pentru explorarea unor noi viziuni artistice și forme de expresie scenică. Cu accentul pus pe abordarea unor subiecte dificile și influențarea peisajului cultural al țării, festivalul a avut ca scop introducerea de noi tendințe, imagini și formule artistice. Obiectivele cooperante de aducere în discuție a subiectelor incomode și influențare a vieții culturale au fost îndeplinite printr-o serie de evenimente pe parcursul unei săptămâni, fiecare zi având câte una sau două reprezentații și stimulând interacțiunea dintre artiști, spectatori și participanții la festival.

Audiența diversă a festivalului, care a cuprins toate generațiile, culturile, nivelurile sociale și domeniile profesionale, a demonstrat o deschidere sporită către documentare, spectacole de teatru fizic și discuții privind chestiuni sensibile ale societății. Studenți, persoane în vârstă, localnici, turiști și persoane din mediul rural au contribuit la o țesătură bogată de perspective prezente la #BEFREE FEST.

În încheiere, adresăm sincere mulțumiri tuturor celor care au susținut și au participat la festival, contribuind ca acesta să devină o experiență cu adevărat memorabilă. Împreună, continuăm să depunem eforturi pentru o lume care apreciază complexitatea și observă frumosul nu doar în lucrurile ordinare, ci și în lucrurile neordinare.

Mulțumim Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, Clusterului EUNIC Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Ambasadei Austriei la Chișinău, Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova, Ambasadei Republicii Slovace în Chișinau, OWH Studio, TVR Moldova, Companiei Teleradio Moldova, Jurnal FM, JurnalTV.md, Agora.md, Ea.md, diez, Youth.md. pentru parteneriatul valoros în realizarea #BEFREE FEST.

Vă mulțumim că faceți parte din călătoria #BEFREE FEST.

Cu considerație,

Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare “LID Moldova”

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *